≡ Menu

Obvezno zavarovanje za avto

Največ ljudi zanima obvezno zavarovanje za avto, zato bomo na tej strani napisali nekaj o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Vsak avto mora skleniti obvezno zavarovanje oz. zavarovanje avtomobilske odgovornosti, preden ga lahko uporabljamo v prometu.

Postopek je takšen, da moramo najprej skleniti avtomobilsko zavarovane, šele nato ga lahko registriramo in plačamo letno dajatev za uporabo cest. Tehnični pregled lahko opravimo že pred tem, a ga brez zavarovanja ne bomo mogli registrirati.

Kaj krije obvezno avtomobilsko zavarovanje

Obvezno zavarovanje krije odgovornost za škodo, ki jo povzročimo drugim. V kolikor z našim avtomobilom, mi ali nekdo, ki smo mu avto posodili, povzročimo škodo drugi osebi, bo to škodo poplačala zavarovalnica in naslova obveznega zavarovanja. S tem so zaščiteni vsi, da bodo dobili povrnjeno povzročeno škodo iz naše strani.

Zavarovalne vsote do katere višine krije AO zavarovanje škodo so pri vseh zavarovalnicah enake. Ne glede na to pri kateri zavarovalnici sklenemo zavarovanje, so osnovne zavarovalne vsote do katere je krita škoda enake:

  • 1.000.000€ za škodo na stvareh
  • 5.000.000€ za škodo raradi poškodb, prizadetega zdravja in smrti

Pri nekaterih zavarovalnicah lahko to zavarovalno vsoto tudi podvojimo, a se to v praksi dogaja zelo redko, saj so že minimalne vsote dokaj visoke.

Obvezno avtomobilsko zavarovanje se običajno sklene za eno leto. Ob nakupu rabljenega avtomobila, če smo to storili sredi leta, pa ga zavarujemo do poteka registracije, razen če ob nakupu ponovno opravimo tehnični pregled, takrat ga prav tako zavarujemo za celo leto.

Izračun za ceno obveznega zavarovanja si lahko prav tako naročite na naši prvi strani, tako da izpolnite obrazec in označite kakšno zavarovanje za avto bi želeli imeti.