≡ Menu

Bonus in premijski razredi

Na ceno za avtomobilsko zavarovanje lahko vpliva veliko različnih faktorjev. Ena izmed bolj pomembnih je škodno dogajanje pri vsakem zavarovancu. To se odraža pri premijskem razredu oziroma bonusu, ki ga ima vsak voznik oz. zavarovalec.

Prvo avtomobilsko zavarovanje se sklene v štirinajstem premijskem razredu in vsako leto, ko nimamo škode napredujemo v bonusu. Pri nas napredujete tudi za 10% bonusa na leto, če že imate vsaj PR 12, kar predstavlja 10% bonusa. Vsako leto boste tako napredovali za 10% bonusa in bistveno hitreje prišli do 50% bonusa, kot pri ostalih zavarovlanicah. 50% bonusa pri nas dosežete že v šestih letih, med tem ko bi pri drugih zavarovalnicah za avtomobilska zavarovanja potrebovali 10 let, seveda če  v tem času ne bi imeli nobene škode.

Škoda in bonus

Kadar imate škodo izgubite 15% bonusa oziroma tri premijske razrede. Če upoštevamo, da to leto ne napredujete, lahko to pomeni kar 20% oz. 25% dražje zavarovanje avtomobila za to leto, kar pa lahko nanese kar nekaj denarja. V primeru da imate PR12 ali več in imate škodo zapadete v tako imenovani malus, kjer je še doplačilo na osnovno temeljno premijo za zavarovanje. To je še samo en razlog več, da se splača voziti previdno.

Izgubi bonusa se lahko izognemo z odkupom prve škode, ki ga bomo opisali v eni izmed prihajajočih objav.

Maksimalni bonus je pri zavarovalnicah drugačen. Ene imajo maksimalno 50% bonusa, druge pa 55% ali 60%. Pri tem je pomembno povdariti, da je še vedno cena in kritja najpomembnejša stvar pri zavarovanju in da višji bonus ne pomeni tudi nižje cene.